maanantai 23. tammikuuta 2017

Cafe' Havana ja Fidel Castron salattu elämä



Pauligin mainostekstien kirjoittajat ovat runoilleet Cafe' Havana paketin selkämykseen ajatuksen, että Havana on kuubalaiseen tapaan tummaksi paahdettua kahvia. Latinalaisen Amerikan arabica-papuja ja mausteena vähän aasialaista robustaa.

Keitin tästä päivän neljännen ja viidennen kupin kahvia iltapäivällä klo 12.10. Tein kahvin suodatinkeittimellä ja nautin päivän neljännen kupillisen mustana.

Havanan paahtoaste on Pauligin mittapuun mukaan 4 ja kyllähän keitoksesta tummaa tulikin. Maku on minun mittapuun mukaan aika lailla tunkkainen... tai sanonko samea? Mitään sanomaton.

Paulig sanoo kotisivullaan, että kuubalaiset höystävät kahvinsa runsaalla sokerilla ja jäin miettimään, että avaisiko se runsas sokeri tämän maun? Kun en ole sokerin käyttäjä, niin en kokeile tätä kuubalaista höystöä. Yritän kuitenkin päivän viidettä kupillista maidon kera ja makustelen sen aromeja.

Viritin Youtubesta kuubalaista musiikkia taustalle toiveena löytää viidennelle kupilliselle odotusten mukaiset aromit. Sitten maistelemaan kuubalaista maitokahvia.

No, miten kävi? Ei maito eikä edes kuubalainen musiikki saanut minusta tämän kahvin ystävää. Edelleenkin se oli minun makuuni perin tunkkaista ja sameaa ilman selkeää makua. Kuubalaisesta kokemuksesta jäi kaiketi puuttumaan se oleellinen, eli kuubalaisen kahvilan sankka ja paksu sikarin katku. Tosin sekään ei olisi tätä makunautinnon puolelle kääntänyt. 

Enpä taida toista pakettia tätä Havanaa ostaa. Kiitos kuitenkin Pauligille hyvästä yrityksestä. 

'Fidel Castron salattu elämä' on Juan Reinaldo Sanchezin kirjoittaman kirjan nimenä. No, salattua se ei enää ainakaan kaikilta osin ole enää tuon kirjan julkaisemisen jälkeen. Kirjoittaja oli 17 vuotta Castron henkivartijana ja vieläpä aika iso fiskaali henkivartijatiimissä. Tottapa hän jotakin näki ja tiesi johtajansa elämästä.

Sanchezin työ päättyi siihen, kun hän halusi eläkkeelle pari vuotta etuajassa. Eläkkeelle hän ei päässyt, vaan sai vankilatuomion moisesta röyhkeydestä. Noin hyvästä tehtävästä ei olisi pitänyt haluta liian aikaisin pois. Vankilatuomion jälkeen hän viimein onnistui pakenemaan USAan ja siellä oli sopiva paikka kirjoittaa tuo kirja.

No, mitä hän sitten kirjassa paljastaa? Ei mitään sellaista jota ei osaisi kuvitella mahdolliseksi ilman tätä kirjaakin. Lähinnä sen, että kuuluisa ja arvostettu vallankumous-johtaja, joka johti kansainvälisesti jotensakin merkittävää kommunistimaata, eli elämää, joka ei kirjoittajan mielestä istunut oikein hyvin yhteen sen kuvan kanssa, joka hänestä annettiin omalle kansalle ja maailmalle. Ylellinen elämä ja rikkaudet olivat itsestään selvyys johtajalle, vaikka kansa eli köyhyydessä.

Isoimmat herneet Sanchez veti nenäänsä tilanteessa, jossa hänelle paljastui, että Castro oli osallinen huumekauppaan, jota suojeltiin Kuuban valtion taholta. Kirjoittajan mukaan huumekauppa oli Castrolle vallankumouksen väline ja rahoitusmuoto. Jos sillä vielä voitiin turmella Yhdysvaltojen elämää, niin miksipä ei? Tämä toiminta oli kuitenkin Sanchezille liikaa, hän kun oli uskonut seitsemän hyvää ja kahdeksan kaunista vallankumouksesta ja samalla Castrostakin.   

Kirja on paljastuskirja ja varmasti sitä on myyty sillä idealla ihan hyvin vielä nyt näissä vaiheissa kun Castro kuoli. Köykäiseksi kirja mielestäni jäi jo siinä paljastamisessakin, eikä tällä nyt muutenkaan ole mitään ihmeellisiä kirjallisia anteja jaettavana lukijalle. Mutta tulihan luettua. Samaa tavaraa oli kuin Havana-kahvikin: hivenen tunkkaista. Mutta silti ihan mielenkiintoisia molemmat.

Juan Reinaldo Sanchez: Fidel Castron salattu elämä.
Suomentanut Aura Sevón.
Atena kustannus 2015
Sivuja 280


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti