torstai 26. tammikuuta 2017

Opan El-Rod perkolaattori ja 20 muuta kapistusta kahvin valmistamiseen

Vasemmalta: Kaksi Opan mallia, amerikkalainen Wear-Ever, ruotsalainen Svea ja raumalainen OSY kahvinkeitin 725.


Meillä on keittiössä 20 kahvin valmistamiseen tarkoitettua kapistusta. - Mitä järkeä? - No ei yhtään mitään!
Puolustan silti itseäni ainakin kahdella asialla. Ensinnäkin jokaisella niistä tulee vähän erilaista kahvia vaikka keittäisi samoista bööneistä ja samoilla mittasuhteilla. Se erilaisuus lisää kahvinautintoa, usko pois vaan!
Toiseksi monet näistä kapistuksista ovat kauniita, suorastaan taideteoksia. Niissä näkyy suunnittelijan käden jälki. Tässä vanhemmiten olen alkanut näkemään kauneutta kahvin valmistamisessa :) Siinä ne kaksi puolustusta oli. Ei tässä sen enempää järkeä ole.
   
Kaikki alkoi vuosia vuosia sitten kun näin kirpparilla kaunottaren, joka ei  ihan ensisilmäyksellä avannut salaisuuksiaan. Hetki sitä piti tutkia ennen kuin tajusin, että tämähän on kahviperkolaattori, samalla idealla toimiva härveli, kuin millä vanhempani kahvinsa keittivät. Heillä se toimi sähköllä, mutta tämä oli sellainen hellalla kuumennettava versio.

Kirpparilöytöni oli suomalaisen Opan valmistama El-Rod ja sen kannessa oli vuosileima ja muitakin merkintöjä ja vihjeitä siitä, että pannu oli kultamitallilaatua. Ostettavahan se oli. Kotona se osoittautui erinomaista kahvia keittäväksi pannuksi.
Niihin aikoihin meillä oli suodatinkeitinkin, mutta aika pian se heivattiin roskikseen, kun huomattiin, että Opalla sai paljon parempaa kahvia.

Sen jälkeen olen ostanut vielä muutaman eri kokoisen ja kohtuuhintaisen Opan perkolaattorin kun olen niitä kirppareilla nähnyt. Olen ajatellut niiden olevan hyviä sijoituskohteita eläkepäivien köyhyyttä ajatellen. Alan kaupoissa niistä nimittäin pyydetään kymmeniä vuosia vanhoiksi kahvikeittimiksi yllättävän paljon.

Keittiön hyllyssä on kyllä muutama muukin perkolaattorimerkki, mutta yhtä kauniina ja yhtä hyvänä pidän vain amerikkalaista tekoa olevaa Wear-Ever pannua. Sekin on kaiketi 60-luvulla tehty. Oheinen kuva siitä on vaimoni blogisivulta.

Pressopannu on tietysti ihan pakko-ostos jokaiselle kahvin ystävälle. Niitäkin on hyviä ja huonoja. Yllättävää kyllä, yksi hyväksi on osoittautunut Tupperwaren tekemä muoviluomus. Ruma kuin mikä! Sekin löytyi kirpparilta ja maksoi kaksi euroa. Sen etu aamukahvin keitossa on siinä, että siinä on eräänlainen termosrakenne ja kahvi säilyy hyvänä ja kuumana sen puoli tuntia minkä aamukahviseremonia kestää. Tarvittaessa se on juontikuumaa vielä lähes tunnin kuluttua valmistamisesta. Normi presson lasikannussa kahvi ei säily kuumana montaa minuuttia.

Mutteripannuja meillä on myös useampia. Ihan perusmutterilla saa oikein hyvän kahvin, mutta hyllystä löytyy muutama erikoismallikin. Yhdellä pöräyttää latten ja cappuccinon kätevästi. Sitten on se Budapestista ostettu malli, joka on kauneudessaan sellainen, että luulen sillä valmistetun kahvin maistuvan siksi niin hyvältä.


Aeropress on yllättäjä yksinkertaisuudessa, laadussa ja kahvin maussa. Suosittelen. Kuvassa sen kanssa pikkunen Melitta Aromaboy.

Montenegron Herceg Novista ostimme heikäläisen yksinkertaisuuden, džezve, kahvin keittoon. Se on tämän päivityksen alimmaisessa kuvassa. Kiertelimme siellä kauppoja ihan etsien suodatinkeittimiä (emme ostaaksemme, vaan uteliaisuuttamme), mutta yhtään emme löytäneet. Ostimme sitten paikallisen keitinmallin. Vaimo sillä keittelee aina joskus kahvin - ja hyvää saa silläkin.

Vakuumikeittimiä on kaksi. Toinen on Bodumin Santos -malli vuosikymmenten takaa ja toinen vielä vanhempi Jenan Sintrax-malli. Ihan varma en sen iästä ole, mutta ilmeisesti se on tehty Itä-Saksassa1954-1958 välisenä aikana. Kirpparilöytö neljän euron hintaan!

Bodum on tanskalaisen valmistajan  huipputuote. Löysin senkin kirpparilta ja olipa siinä vielä alkuperäinen pakkauslaatikkokin mukana. Laatikkoon oli kynällä merkitty, että se oli saatu 1984 joululahjaksi. Nostalgiaa, tunnelmaa ja ihmettelyä on ilmassa kun Sintraxilla tai Santoksella kahvinsa keittää. Ja taas täytyy sanoa, että tutustumisen arvoinen on tämäkin tapa keittää kahvia. Ja maku on ihan  omaa luokkaansa. Siis hyvä.  Kuvassa Sintrax vasemmalla ja Bodum oikealla.

Vielä hyllystä pitää mainita tietysti se ihan perinteinen suomalainen kahvipannu ja toisesta äärilaidasta voi otetaan esittelyyn mukaan pieni vietnamilaisen phin-suodatin.

Sitten lopuksi on tehtävä tunnustus: Tuossa alussa kerroin, että heivasimme suodatinkeittimemme roskiin, mutta viime kesänä suodatinkeitin tuli taas tupaan. Kävi nimittäin niin, että Merijärvellä 4H-kirpparilta löysin pienen kahden kupin Melitta-suodatinkeittimen. Se oli niin söpö, että vaimokaan ei laittanut hanttiin sen ostamista. Hinta oli 2 euroa ja melkein uusi keitin. Silläkin kahvia keitellään... ja on se vaan niin söpö.
Viimeisessä kuvassa on keskellä se montenegrolainen yksinkertaisuus 'džezve' kahvin valmistamista varten ja oikealla pieni yhden kupin phin. Pauligin pressopannu hymyilee vasemmalla.


Taidanpa keittää kahvit!


.

5 kommenttia:

  1. On nuo kyllä näyttävän näköisiä. Tuo kahvihomma on sitten teillä sellainen harrastus:) Miten erilaista se onkaan meillä. Aina välillä uskaltaudun ostamaan kaupasta sen halvista halvimman kahvipaketin, vaikka pitäisi jo tietää ettei kannata. Viimeisin paketti oli taas sitä luokkaa, että toivoo sen pian jo loppuvan, mutta sitkeästi se aiotaan loppuun käyttää. Ja muutenkin, meillä ei keitetä kahvia ohjeen mukaan. Se on annostus puoliksi siitä mitta per kuppi. En tykkää vahvasta kahvista eikä meillä muutkaan, mutta litkuahan tuo monen mielestä on. Vieraille keitetäänkin vähän vahvempaa. Kuulostaa varmaan kahviharrastajasta ihan kamalalta:)

    VastaaPoista
  2. No jaa... en oikein pidä itseäni kahviharrastajana, vaan paremminkin kahvinautiskelijana. Minusta se vaan on niin hyvää.
    Kyllähän se halpa ja hyvä ei tahdo mahtua samaan pakettiin, oli sitten kysymys autosta tai kahvista. Niinpä teilläkin jo toivotaan sen halvan loppuvan - ei se ollut hyvää.
    Jos joku tykkää laihasta kahvista, niin sehän on ihan ok. Laiha kahvihan syntyy siitä, että laittaa böönejä vähemmän kuin ohjeistus on. Normaali kahvi syntyy mitta per kuppi mallilla. Sitten on vielä vaaleapaahtoiset ja tummat paahdot ja niissä on samoilla mitoilla tehtynä taas iso ero maussa. Ite pikkuhiljaa totuttelin noihin tummapaahtoisiin ja kai se täytyy myöntää, että se koukutti ajan kanssa. Nyt ei oikein muut maistu.
    Vaan mennään kukin tyylillämme ja rohkastutaan joskus maisteleen uusia makuja ja jopa vahvoja makuja tällä kahvialallakin.
    - Keitetään kuule kahvit!

    VastaaPoista
  3. Itelläni on myös opan valmistama El-rod.Käytämme sitä retkikeittimenä. Sillä saa hyvät kahvit. Verrattuna kahvipannuun siinä on se etu että kahvin voi hyödyntää tarkemmin kun pannulla keitettäessä, koska jauhot on suodattimessa pannun yläosassa eikä veden seassa.
    Kotona keitämme kahvit pelkästään tavallisella pannulla.
    Parhaat kahvit saa mielestäni pavuista itse jauhamalla. Kahvi ei oikein tahdo säilyä jauhettuna.
    Myös minä pidän hieman laihemmasta kahvista. Laitan jauhoja hieman vähemmän kun on ohjearvot.
    Mielestäni ei ole olemassa "oikeaa annostusta". Kahvista kuuluu nauttia ja oikea määrä on se mistä pitää eniten.

    VastaaPoista
  4. Minulla on noita Opa El-Rod perkolaattoreita 21 kpl, 0,75l aina 2l saakka.
    Opan perkolaattori on aivan huippu esim veneily ja caravan hommissa kun ei aina ole sähköä niin voi keittää huippukahvit kaasulla.

    VastaaPoista
  5. Saako aloittelija kysyä ohjeen ElRodin käyttöön? Googlaus ei tuottanut tulosta. Kokemusta on Santoksesta mutta entäpä tämä? Pannu löytyy, olihan se ostettava kun eteen sattui, mutta ohje uupuu. Ja kokeneilta käyttäjiltähän ne parhaat vinkit tulee. :)

    VastaaPoista