maanantai 6. helmikuuta 2017

Vietnamilainen Trung Nguyen kahvi ja phin-suodatin makutestissä

Tuo vietnamilainen Trung Nguyen kahvipaketti on varmaan jo pari viikkoa odotellut avaamistaan. Se avaamisen aamu tuli tänään heti sen jälkeen kun olimme Rouvan kanssa juoneet jo kupilliset Zoegan Mollbergs Blandingia.



Mukava yllätys ja viisaus tuli vastaan jo pakettia avatessa. Pahvipaketin kyljessä kerrotaan, että kahvia on 500 grammaa ja niin tietysti olikin. Se mukava yllätys oli siinä, että pahvipaketin sisältä löytyi kaksi erillistä 250 gramman pakettia. - Hyvä idea. Ei pääse kahvi väljähtymään kun pieni paketti tulee nopeasti käytettyä ja toinen vielä odottelee avaamattomana.

Yllätys oli sekin mikä tuoksu paketista tuli kun leikkasin toisen pienen pussin auki. Rouvakin vahvisti, että onpa mahtava suklaan tuoksu ja perässä tulee pähkinän tuoksu. Jauhatus oli hivenen karkeampi kuin suomalaisen pannujauhatuksen karkeus.

Sitten virittelin phin valmiiksi, huuhtelin sen kuumalla vedellä ja laitoin kahvijauheen suodattimen pohjalle. Päälle rei'itetty kansi. Siinä on ruuvikierteet, jolla sen saa kiristettyä paikalleen ja sillä tavalla voi säätää sitä nopeutta, jolla vesi menee kahvijauheen läpi.

Lasiin laitoin säilykemaitoa pari lusikallista, niin kuin ohje on. Sitten suodatin lasin päälle, vesi suodattimeen ja ei muuta kuin odottelemaan.

Ensimmäinen lasillinen tippasi läpi vähän turhan nopeasti, mutta silti lopputulos oli hyvä. Kun kahvin sekoitti pohjalla olevaan maitoon, niin tuoksussa ja maussa oli selvä suklaan, kaakaon ja pähkinän tuntu. Minulle tuo kondensoitu maito oli turhan sokerista - en kaipaa kahviin sokerin makua.

Toisen lasillisen tein hitaammalla tiputuksella ja vähemmällä maidolla. Maku muuttui selvästi, kaipasi jopa pienen lorauksen vettä miedontamaan kahvia.

Sitten valmistin vielä annoksen Aeropressillä. Sillä tuli normimitoituksen mukaan laitettuna hivenen turhan laihaa kahvia. Seuraavaan annokseen pykälän verran lisää vahvuutta ja hyvää tulee.

Tämä vietnamilainen oli ihan erilainen kahvikokemus. Tuon phin kanssa tehtynä säilykemaito on liian sokerista, mutta kieltämättä maku oli hyvä. Suklaan ja pähkinän tuntu oli selvä. Vielä pitää testata pressolla, mutterilla ja perkolaattorilla niin, että koko makuskaala tulee läpikäytyä.

Kun selasin nettiä tämän vietnamilaisen kanssa, niin sekin yllätti, että Vietnam on tosiaankin kahvin tuottajamaa. Se tuottaa kahvia maailmassa toiseksi eniten. Ykkösenä on Brasilia, mutta kakkosena tosiaankin Vietnam. Se yllätti.

Ja ties kuinka mones tämän aamun yllätys oli se, että Trung Nguyen Gourmet Blend on neljän kahvilajin sekoitus. Meillä kostariikat ja monet muut ovat yleensä pelkkää Arabicaa, espressoissa on yleensä sekoitus Arabicaa ja Robustaa, mutta tässä oli vielä lisänä Catimor, joka on Arabican ja Timorin risteytys ja Excelsa (=Chari). Maku tulee tästä yhdistelmästä. Tuo Excelsa / Chari on Trung Nguyen oma juttu - muilla sitä ei kuulemma juurikaan ole.

Näin maanantaisena vapaapäivänä ehtii hyvinkin keittelemään vielä pressot ja mutterit tästä uudesta tuttavuudesta. Mielenkiitoinen pastorin sielua hoitava päivä on siis tulossa.

Kiitos tästä hyvin alkaneesta päivästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti