torstai 30. maaliskuuta 2017

Rosa Liksom: Väliaikainen

Kirjastosta se sattu joskus alaku talavesta käteen jäämään tämä Liksomin Väliaikainen. Se taisi olla tuo murre, joka ihan ensiksi koukutti kun siellä kirjaston hyllyn ääressä tätä vilikasin.

Joku tässä Liksomissa on ollut sellaista, että en ole ennen lukenut, vaikka sillon aikanaan Hytti nro 6 oli häneltä palijo esillä mediassa. Sillähän tuli Finlandia-palkinto, oliko se vuonna 2011.

Väliaikainen on täynnä lyhkäsiä juttuja, jotka on jaoteltu otsikoitten Muu maailma ja Pohjoinen alle, kahteen ryhmään. Pohjoisen alla on tietysti tuo murre ja sen tämä Liksomi kyllä osaa hienosti kirjottaa. Ihan katteeksi kävi. Murre kun on tosi vaikia kirijottaa niin hyvin, että sitä jaksaa lukia. - No, ehkä lukemisessa auttoi tällä kertaa sekin, että yksittäinen juttu on aina niin lyhyt, että aivot ei jaksa väsyä hoon päälle puhumisen lukemiseen. Ja toinen, mikä auttoi, että ite asun alueella, jossa aina jokus tuon tyylistä puhetta kuulee ja parhaimmillaan osasin lukiessa lähes laittaa tekstin nuotituksenkin oikein. 

 Jutut, siis kaikki jutut, niissä on semmonen tuntu, kuin ne olis ihan justiin aamusella repästy esille jonkun ihimisen oikiasta elämästä ja saman tien ne tarjoillaan lukijalle.

Kirjana tämä oli nopeasti luettu kannesta kanteen, mutta sitte sitä piti kelata uudelleen sieltä täältä. Jotku luvut vaan oli semmosia, että yksi lukukerta ei riittänyt. On tuo nyt ollutkin ainakin kaksi, jos ei kolmekin kuukautta kirjastosta minulla lainassa, jotta uusintoja on hyvin ehtinyt tehdä. Siis lainausuusintoja ja luku-uusintoja.

Yksi juttu kirjassa oli kahteen kertaan... tai oli niissä kahdessa kai sen verran eroa, että toisessa oli lopussa yksi kappale enemmän. Se viimenen kappale teki niistä jutuista kyllä ihan erilaiset. Toinen päättyi kohtuu kauniisti ja toinen kamalasti.

Pitänee joskus tarttua Liksomin tuotoksiin uudemmankin kerran. Onko se sitten tuo kuutoshytti vai joku muu, se jää nähtäväksi. Joka tapauksessa ei voi sanoa muuta kuin, että johan on tämä Liksomi taitava kirijottaja.

Liksomin kotisivut löytyvät tästä.

Rosa Liksom: Väliaikainen
Sivuja on 173.
Like 2014

2 kommenttia:

  1. Minä pidin Hytti nro 6:sta ja olenkin aikonut lukea sen joskus uudestaan. Liksomin lyhyempiä tekstejä luin joskus 20 vuotta sitten ja silloin nekin kolahtivat. Pitäisi kokeilla miltä ne nyt tuntuisivat. Aika rajujahan ne olivat, mutta makunikin oli rajumpi silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppuviikosta kirjastossa käydessäni selasin siellä jonkun Liksomin läpi... ja jätin hyllyyn. Tuohon Väliaikaisiin verraten ne tuntuivat liian... no jaa, olkoon. Vaan tuon Hyttisen taidan vielä kyllä lukea. Sitä ei nyt kirjastossa ollut.

      Poista